dinsdag 10 juli 2007

Çoiske, hoe zit het?

De beste soapschrijvers kunnen enkel dromen van het scenario van de transfer van François Sterchele. Voor de supporters lijkt het eerder op een nachtmerrie. We schrijven 18 mei 2007, Beerschot sluit het seizoen winnend af en het speculeren kan beginnen. Sterchele bedankt uitvoerig zijn supporters na een schitterend seizoen waarin hij topschutter wordt. Kort na de match zegt François in een interview dat hij later nog eens wil terugkeren naar Beerschot. Velen zien de bui al hangen en verkondigen dat hij naar Ajax gaat voor 4 miljoen. Dat is ook de officiële prijs die Germinal Beerschot vooropstelde voor haar prijsschutter. Uiteindelijk komt er geen bod van Ajax. Het lijkt de voorbode van de intriges die de 2 maanden daarop zullen volgen. Volgende geïnteresseerden: PSV, Club Brugge, SC Heerenveen, Vitesse Arnhem, Standard, Anderlecht...

Hoe groot deze vissen ook mogen zijn, geen enkele club is bereid 4 miljoen op te hoesten. Voorzitter Jos Verhaegen haalt ondertussen ex-topschutter Tosin Dosunmu terug. De supporters beginnen te dromen van een voorlijn Sterchele-Dosunmu. Maar dan komt Anderlecht op de proppen. De kampioen heeft 2,5 miljoen veil voor Sterchele en bereikt een akkoord met Germinal Beerschot. Maar dat is buiten Sterchele gerekend. Hij vraagt twee dagen bedenktijd maar beweert dat hij die niet krijgt. Anderlecht zegt dat de looneisen plots te hoog werden. Resultaat: twee misnoegde partijen en geen transfer.

Op dat moment treedt Standard in het verhaal. De Luikse ploeg wil Sterchele dolgraag binnenhalen maar heeft niet genoeg geld. Verder dan losse contacten tussen Standard en Beerschot komt het niet. Maar volgens insiders heeft de Luikse spits wél een persoonlijk akkoord met Standard. Voorzitter Luciano D'Onofrio belooft Sterchele immers door zijn vele contacten een latere transfer naar Italië. Het is geen geheim dat François ervan droomt om ooit in Italië te spelen. Wat later geeft Standard aan dat Sterchele geen prioriteit meer is. Een goede verstaander weet wel beter en doorziet het spelletje van Standard van mijlen ver. De Rouches maken het hoofd van Sterchele gek en komen in augustus nog eens terug in de hoop dat de prijs gezakt is.

Standard verdwijnt op de achtergrond en maakt plaats voor Heerenveen. De Nederlandse ploeg verwacht een vertrek van 1 van haar spitsen en weet dat de kassa dan zal rinkelen. Germinal Beerschot en Heerenveen raken het eens en Sterchele kan voor 2,5 miljoen verhuizen naar Friesland. Een uitgebreid bezoek aan Heerenveen doet vermoeden dat de transfer er eindelijk zal komen. Maar Sterchele vraagt enkele dagen bedenktijd om vervolgens weer te passen.

Het Beerschot-bestuur vindt het nu welletjes. Ondervoorzitter Herman Kesters legt een deadline op: als Sterchele voor 12 juli nergens tekent, moet hij blijven. Ondertussen duikt Club Brugge weer op. Bosko Balaban lijkt een lucratieve transfer af te dwingen waardoor Club zich een nieuwe spits kan veroorloven. Maar als Balaban er geen vaart achter zet, kan het wel eens zijn dat ook Club Brugge naast het net zal vissen. Eén ding staat wel vast: we hebben er het laatste nog niet van gezien.

2 opmerkingen:

Olivier zei

Rare houding van Swake, maar niet alleen van hem: ook het clubbestuur speelt een vies spelleke. Maanden bleef het beweren dat Swake "zeker zou blijven" en "dat G.Beerschot een club was met ambitie" en "dat we ons nu kunnen permitteren om topspelers niet te verkopen".

Maar toen Swake met andere ploegen ging praten, kwam de club altijd heel snel tot een overeenkomst! En da's toch geen geruststelling.

Kris Palmans zei

Reken daarbij nog eens de lagere prijs dan vooropgesteld en je kan wel zeker zijn dat het bestuur Sterchele koste wat het kost wil verkopen.