zaterdag 10 november 2007

Waarom Anderlecht geen drie punten pakt op het Kiel

Het is geen nieuws dat Germinal Beerschot tegen topclubs net dat tikkeltje meer kan. Toch pakten Racing Genk en Club Brugge dit seizoen de volle pot op het Kiel. Maar als het van Beerschot afhangt, zal Anderlecht daar zondag niet in slagen. Meer nog, de ploeg en de supporters zijn gebrand op een afstraffing van de dikke nekken van Brussel. Normaal kan dat geen probleem zijn tegen een Anderlecht dat deze competitie doorzwalpt. Het Europese gelijkspel van donderdag tegen Aalborg zal er ook weinig goed aan doen.

Een kleine analyse van enkele belangrijke Anderlecht-spelers: Boussoufa is geblesseerd, Hassan verliest de bal meer dan hij hem aan de voet heeft, Akin is heel wisselvallig, Frutos kan niet scoren buiten de kleine rechthoek, Polak raakt niet bij de voorste box, Juhasz en Pareja klungelen achteraan, Deschacht wil veel maar kan weinig...Misschien overstijgt mijn supportershart wel de neutraliteit in deze analyse, maar toch.

Zelfs als Beerschot het niveau van tegen Roeselare haalt, hakken ze Anderlecht in de pan. Spitsen Tosin Dosunmu en Sanharib Malki hebben beiden veel vertrouwen geput uit de 2-0 winst tegen de West-Vlamingen. Mits meer efficïëntie lijkt een stunt opnieuw in de maak. En dan is er uiteraard ook Gustavo Colman. Het is geen toeval dat sinds de terugkeer van de maestro Beerschot een 9 op 9 behaalde. Het positieve is dat hij ook andere spelers beter laat spelen. Hernan Losada was al een tijd uit vorm, maar nu hij weer met zijn Argentijnse vriend kan spelen is zijn vormcurve alleen maar gestegen.

Tel daarbij de prestaties van Ederson Tormena. De jonge Braziliaan is al enkele weken de beste man op het veld bij Beerschot. Zelf pleitte ik er al voor dat hij als verdediger achteraan moet aantreden. Maar Ederson blinkt duidelijk uit op het middenveld. Zijn verdedigende kwaliteiten komen goed tot uiting, maar er is ook plaats voor offensieve uitleving. De Braziliaanse beer is een constante dreiging bij stilstaande fases. Geen wonder dat hij momenteel de topschutter is van Beerschot. De voorheen nobele onbekende van Juventude is gewoon niet meer uit de ploeg weg te denken. Zijn kapsel wel.

Een laatste kleine kanttekening gaat nog uit naar Kenny Steppe. De jonge doelman verlengde zaterdagmiddag zijn contract tot eind 2011. Het bestuur brak zelf het contract open en toont daarmee de appreciatie voor de prestaties van de goalie. Niet meer dan terecht.

Geen opmerkingen: