vrijdag 5 september 2008

Exit Steppe, enter Proto

Germinal Beerschot lijkt tegenwoordig wel een etalageploeg. Daardoor lopen toptalenten niet lang rond op het Kiel. Het was al een klein wonder dat Losada en Colman twee jaar in het Beerschot-tenue speelden. Dat Sterchele na een jaar al ging vertrekken, zag ook iedereen aankomen. Maar het vertrek van Kenny Steppe kwam wel een beetje als een donderslag bij (na de slechte competitiestart niet meer zo) heldere hemel. Dat vertrek leek de laatste druppel te gaan worden voor de supporters. Maar daar zorgde de vervanger van Kenny Steppe uiteindelijk voor: de geweldige Silvio Proto. Heel het Kiel woest.

Het is geen geheim dat de relatie tussen Proto en de Beerschotsupporters nogal verzuurd is (om het nog zacht uit te drukken). Al jaren krijgt Proto steevast "vliegenvanger" en "Proto, Proto, Proto international" op zijn dak op het Kiel. Vorig seizoen tijdens de bekermatch tussen Beerschot en Anderlecht escaleerde die oorlog door de ondertussen bekende uitspraken van Proto na een blunder van hem: "De supporters van Germinal Beerschot zijn de onnozelste van eerste klasse." Niet slim als je ruim vier maanden later het doel van die ploeg moet gaan verdedigen.

Tijdens de wedstrijd tegen Westerlo werd al snel duidelijk wat de Beerschot-aanhang van die transfer vond. Met spandoeken met daarop "Proto Rotop", "Pro Beerschot, pro Maes" en "Herman=de mol" namen ze zowel Proto als ondervoorzitter Herman Kesters op de korrel. Waarom Kesters? Wel, die vond het nodig om nog maar eens denigrerend naar de supporters toe te reageren en nog verbaasd te zijn over de harde reacties van de Beerschot-aanhang. Had je dat nu echt niet zien aankomen Herman?

Maar goed, Proto zette toch zijn krabbel onder een huurverbintenis voor een jaar. Maandag bood hij zijn verontschuldigingen aan aan de Beerschot-supporters. Die excuses leken me wel oprecht. Daarmee zijn de plooien nog niet gladgestreken, maar het heeft de gemoederen toch wat bedaard. En toegegeven, objectief gezien is Proto wel een heel goeie vervanger voor Steppe. Twee dagen voor het sluiten van de transfermarkt zo iemand halen is best wel sterk van het bestuur (puur op sportief vlak gezien). Proto gold jaren als het grootste keeperstalent van België en het was pas door een bij momenten buitenaards keepende Zitka dat Proto op het achterplan was beland. Op dat vlak gaan we er niet op achteruit.

Al kan je je wel de vraag stellen of de transfer van Proto naar tweede doelman Kristof Maes toe eerlijk is. Steppe kreeg snel zijn kans in de eerste ploeg, terwijl Maes steeds in zijn schaduw stond. Met het vertrek van Steppe zal Maes wel even zijn kans hebben geroken. Tot Proto daar stond. Toegegeven, in de voorbereiding keepte de jonge tweede doelman niet meteen heel sterk tegen Baku en Club Brugge, maar hij moet toch ooit wel eens een eerlijke kans krijgen. Volgens keeperstrainer Pierre Thijssen heeft Maes intrinsiek misschien zelfs meer talent dan Steppe, dus moet het er ooit wel eens uitkomen. Hopelijk volgend seizoen, want ik vermoed niet dat er een contractverlenging voor Proto zal inzitten. Daarvoor is hij nog teveel waard voor Anderlecht.

Wat Steppe waard was voor Germinal Beerschot varieert van dag tot dag. Er doen veel verhalen over zijn transfer de ronde. Volgens het ene is Steppe een geldwolf, volgens het andere wilde het bestuur Steppes contract niet verbeteren. Wat de juiste versie is, laat ik in het midden. Vast staat dat het een plezier en een eer was om een talent als Kenny Steppe in de eerste ploeg van Beerschot te zien schitteren. Zijn titel als beste doelman van België heeft hij niet gestolen. Hopelijk krijgt hij net zoals Luciano een basisplaats bij zijn Nederlandse club. En stiekem hoop ik dat hij daar na een paar jaar weer weg is en in een grotere competitie zal schitteren. Het is hem gegund.

1 opmerking:

medium4you zei

Beste Kris,

De redactie van Medium4You heeft uw weblog, Beerschot, bezocht en van zijn kwaliteit en originaliteit genoten.

Wij vragen u daarom toestemming om eventueel een paar artikelen op Medium4You te kunnen publiceren, met name het stuk “Exit Steppe, enter Proto” dat wij heel
interessant vinden.

Medium4You is een actualiteiten site waar ook sport en kunst aan bod komen, en die de bijzonderheid heeft om tweetalig nederlands-frans te zijn.

Medium4You is een gratis website bedoeld voor meningsuiting en debatten, toegankelijk voor iedereen.
Elk artikel wordt gepubliceerd onder de naam die door de auteur wordt gekozen, en ook met verwijzing naar de website in kwestie.

Wij zouden het eveneens appreciëren om met u te corresponderen en op eventuele
vragen die u zou hebben te antwoorden.

Medium4You is volledig gratis en zeer toegankelijk. U kunt de site bezoeken, en u zelfs als redacteur laten inschrijven: http://www.medium4you.be

Met vriendelijke groet,

Het redactieteam van Medium4You

redacteurs@medium4you.be